Nieuw-Ehrenstein
Villa

Over de Nieuw-Ehrenstein
Villa

Op de westhelling van de Anstelvallei bij Kerkrade ligt de imposante hoeve Nieuw Ehrenstein. Vanuit alle kanten zijn het landhuis en omliggende boerderij in carrévorm te zien. Dankzij een ingrijpende jarenlange restauratie is het complex gered. Bij de restauratie van de villa is veel aandacht geschonken aan het behoud van het authentieke karakter van het landhuis.

Geschiedenis
Anders dan een eerste aanblik van de beeldbepalende villa zou doen vermoeden, is Nieuw Ehrenstein oorspronkelijk een boerderij. Het is in 1753 als pachthoeve van Kasteel Erenstein gebouwd. De muurankers met het bouwjaar zijn nog steeds op de zuidelijke gevel van de schuur te zien. Hendrik Poyck, eigenaar van de omliggende gronden, gaf in de 18-de eeuw de opdracht. Hij noemde de boerderij naar het nabij gelegen kasteel. In 1808 koopt de weduwe Corneli het complex. Haar zoon gaat groots verbouwen omdat hij er wil gaan wonen na zijn huwelijk in 1839Hij sloopt het oorspronkelijke woonhuis van de boerderij en in de plaats daarvan komt het indrukwekkende landhuis. De villa is gebouwd in een bouwstijl die in de eerste helft van de negentiende eeuw veel werd toegepast in Zuid-Limburg. Deze familie blijft tot 1921 eigenaar van Nieuw Ehrenstein. De familie Waelen koopt dan Nieuw Ehrenstein inclusief 65 hectare grond voor hun boerenbedrijf. De villa wordt verbouwd tot woonhuizen voor twee boerenfamilies. Het derde gezin verbouwt een deel van de stal tot woonhuis. Door mijnverzakkingen ontstaat er veel schade. Na de verkoop in 1967 blijft de boerderij deels in gebruik maar het verval treed in. Vanaf 2004 staan de panden leeg en vervallen volledig. Tot Het Limburgs Landschap het complex in 2015 aankoopt en startte met de ingrijpende restauratie.

Binnen
Wie kent het niet, je wilt een nieuw behang, begint losse stukken er af te halen en ontdekt dat er nóg een ouder patroontje onder zit. Bij Villa Nieuw Ehrenstein waren dat er vele. Op enkele plekken werden bijzondere motieven gevonden zoals behang met een tegelmotief uit het begin van de negentiende eeuw. Restanten van het behang dat daar waarschijnlijk direct na de bouw van het landhuis is aangebracht. In één van de slaapkamers werden acht lagen behang over elkaar heen ontdekt, waaronder een fraai bloemenpatroon, waarschijnlijk uit circa 1900. Het royale trappenhuis bleek onder de moderne muurverflagen een schat te verbergen. Na de verwijdering bleken de hallen volledig beschilderd met diverse motieven, zoals marmerimitatie, houtimitatie en lijnpatronen. Deze eeuwenoude rijkdom is nu weer aan het daglicht gekomen. Dit alles is een geschiedenisboek van de binnenhuisarchitectuur. Al die historische lagen boden aanknopingspunten voor de restauratie.

Adellijk verblijven
Op Nieuw Ehrenstein is de allure van de villa teruggebracht. De gaafheid van de buitenkant geldt ook voor de binnenzijden. De salon en de eetkamer hebben weer de grandeur van vroeger. Ze zijn weer net zo rijk ingericht als vroeger. Speciaal gemaakte behangen sieren de muren en bijpassende kleuren op het houtwerk accenturen de stijlperiodes. Ook de gestukte plafonds en antieke houten vloeren zijn volledig gerestaureerd. Om de bijzonder inrichtingsgeschiedenis te illustreren is iedere slaapkamers in een eigen sfeer heringericht. Unieke vaak antieke behangen maar ook vintage brengen een eigen sfeer, het is een ontdekkingsreis door woonstijlen. Vakantiewoning Nieuw Ehrenstein heeft een museale sfeer maar door de moderne technische voorzieningen en moderne zitmeubilair is het comfortabel verblijven.

Na de ingrijpende renovatie zal vakantiewoning Nieuw Ehrenstein geschikt zijn voor een verblijf met max. 22 personen. De woning heeft op de begane grond een ruime hal, keuken, spoelkeuken, eetkamer, grote woonkamer met openhaard, TV-kamer, separaat toilet en twee slaapkamers met beiden een eigen badkamer. Op de eerste verdieping bevinden zich acht slaapkamers waarvan een vierpersoonsslaapkamer en zeven twee-persoonsslaapkamers met allen een eigen badkamer met douche, wastafel en toilet.

Op de binnenplaats van de carréhoeve komt het privéterras waar u met uw gezelschap samen kunt zitten en heerlijk eten.

Daarnaast kunt u uw verblijf in vakantiewoning Nieuw Ehrenstein perfect combineren met een ontbijt, lunch, diner of volledige catering van Brasserie Nieuw Ehrenstein. Deze bevindt zich namelijk in de zijvleugel van de boerderij.

Stichting het Limburgs Landschap
Als u donateur bent van Stichting het Limburgs Landschap, vermeld dit dan tijdens het boeken. U krijgt dan 5% korting op de kale huursom. Deze actie is niet geldig in combinatie met andere kortingen. Stichting het Limburgs Landschap kan dankzij haar huuropbrengsten monumentale vakantiehuizen onderhouden en de doelen van Limburgs Landschap steunen.

Lees verder

Deze woning wordt verhuurd via onze partner Beaujean Vacances!