Nieuw-Ehrenstein
Remise

Over de Nieuw-Ehrenstein
Remise

Op de westhelling van de Anstelvallei bij Kerkrade ligt de imposante hoeve Nieuw Ehrenstein. Vanuit alle kanten zijn het landhuis en omliggende boerderij in carrévorm te zien. Dankzij een ingrijpende jarenlange restauratie door Stichting het Limburgs Landschap is het complex gered. 

Geschiedenis
Anders dan een eerste aanblik van de beeldbepalende villa zou doen vermoeden, is Nieuw Ehrenstein oorspronkelijk een boerderij. Het is in 1753 als pachthoeve van Kasteel Erenstein gebouwd. De muurankers met het bouwjaar zijn nog steeds op de zuidelijke gevel van de schuur te zien. Hendrik Poyck, eigenaar van de omliggende gronden, gaf in de 18-de eeuw de opdracht. Hij noemde de boerderij naar het nabij gelegen kasteel. In 1808 koopt de weduwe Corneli het complex. Haar zoon gaat groots verbouwen omdat hij er wil gaan wonen na zijn huwelijk in 1839Hij sloopt het oorspronkelijke woonhuis van de boerderij en in de plaats daarvan komt het indrukwekkende landhuis. De villa is gebouwd in een bouwstijl die in de eerste helft van de negentiende eeuw veel werd toegepast in Zuid-Limburg. Deze familie blijft tot 1921 eigenaar van Nieuw Ehrenstein. De familie Waelen koopt dan Nieuw Ehrenstein inclusief 65 hectare grond voor hun boerenbedrijf. De villa wordt verbouwd tot woonhuizen voor twee boerenfamilies. Het derde gezin verbouwt een deel van de stal tot woonhuis. Door mijnverzakkingen ontstaat er veel schade. Na de verkoop in 1967 blijft de boerderij deels in gebruik maar het verval treed in. Vanaf 2004 staan de panden leeg en vervallen volledig. Tot Het Limburgs Landschap het complex in 2015 aankoopt en startte met de ingrijpende restauratie.

De hoeve Nieuw Ehrenstein bestaat uit de 22-persoons Villa en aan de westvleugel zijn drie 6-persoons vakantiewoningen geraliseerd, namelijk: De Remise, De Peëdssjtal en de Kowsjtal.
De Remise diende vroeger als rijtuigenstalling, werkplaats en smidse waar rijtuigen en wagens gestald en onderhouden werden. 

Binnen
Zodra je de binnenplaats oploopt bevindt zich de Remise aan je linkerkant en is het de eerste woning in het rijtje van drie. Via de gezamenlijke portiek van zowel de Remise als de Peëdssjtal, kom je binnen in de sfeervolle keuken en de leefruimte waar het gebruik van de natuurlijk materialen en het authentieke karakter gelijk voelbaar is. De open keuken is voorzien van een vaatwasser, koelkast met vriesvak, 5-pits inductiefornuis, combi-oven, waterkoker en een Nespresso apparaat die je voorziet van een heerlijk kopje koffie. De landelijk ingerichte living geeft meteen een warme en huiselijke sfeer. In de oude stookplaats van de smid is nu een houtkachel geplaatst waarbij je met jouw gezelschap heerlijk kunt genieten. Leuk detail; op de begane grond tref je ook een toilet met een bloemmotief tegeltje, deze tegeltjes zijn bij de renovatie gevonden in het oude toilet op de gierput en hergebruikt tijdens de verbouwing. 
Via de trap loop je naar boven en kom je uit op de oorspronkelijke hooizolder. Deze verdieping is ingericht met twee 2-persoons kamers met eigen badkamer. Via een van deze slaapkamers is de vlieringkamer bereikbaar waar ook twee 1-persoons bedden staan.

Buiten
Het privé terras grenst aan de fruitweide waar enkele weken per jaar de schapen van de dichtbijgelegen schaapskooi grazen.   
Je kunt je verblijf perfect combineren met een ontbijt, lunch, diner of volledige catering van Brasserie Nieuw Ehrenstein. Deze bevindt zich namelijk in de andere zijvleugel van de boerderij.

Stichting het Limburgs Landschap
Als je donateur bent van Stichting het Limburgs Landschap, vermeld dit dan tijdens het boeken. Je krijgt dan 5% korting op de kale huursom. Deze actie is niet geldig in combinatie met andere kortingen. Stichting het Limburgs Landschap kan dankzij haar huuropbrengsten monumentale vakantiehuizen onderhouden en de doelen van Limburgs Landschap steunen.

Lees verder

Deze woning wordt verhuurd via onze partner Beaujean Vacances!