Nieuw-Ehrenstein
Kowsjtal

Over de Nieuw-Ehrenstein
Kowsjtal

Op de westhelling van de Anstelvallei bij Kerkrade ligt de imposante hoeve Nieuw Ehrenstein. Vanuit alle kanten zijn het landhuis en omliggende boerderij in carrévorm te zien. Dankzij een ingrijpende jarenlange restauratie door is het complex gered. 

Geschiedenis
Anders dan een eerste aanblik van de beeldbepalende villa zou doen vermoeden, is Nieuw Ehrenstein oorspronkelijk een boerderij. Het is in 1753 als pachthoeve van Kasteel Erenstein gebouwd. De muurankers met het bouwjaar zijn nog steeds op de zuidelijke gevel van de schuur te zien. Hendrik Poyck, eigenaar van de omliggende gronden, gaf in de 18-de eeuw de opdracht. Hij noemde de boerderij naar het nabij gelegen kasteel. In 1808 koopt de weduwe Corneli het complex. Haar zoon gaat groots verbouwen omdat hij er wil gaan wonen na zijn huwelijk in 1839Hij sloopt het oorspronkelijke woonhuis van de boerderij en in de plaats daarvan komt het indrukwekkende landhuis. De villa is gebouwd in een bouwstijl die in de eerste helft van de negentiende eeuw veel werd toegepast in Zuid-Limburg. Deze familie blijft tot 1921 eigenaar van Nieuw Ehrenstein. De familie Waelen koopt dan Nieuw Ehrenstein inclusief 65 hectare grond voor hun boerenbedrijf. De villa wordt verbouwd tot woonhuizen voor twee boerenfamilies. Het derde gezin verbouwt een deel van de stal tot woonhuis. Door mijnverzakkingen ontstaat er veel schade. Na de verkoop in 1967 blijft de boerderij deels in gebruik maar het verval treed in. Vanaf 2004 staan de panden leeg en vervallen volledig. Tot Het Limburgs Landschap het complex in 2015 aankoopt en startte met de ingrijpende restauratie.

De hoeve Nieuw Ehrenstein bestaat uit de 22-persoons Villa en aan de westvleugel zijn drie 6-persoons vakantiewoningen geraliseerd, namelijk: De Remise, De Peëdssjtal en de Kowsjtal.
De Kowsjtal diende vroeger als koestal en de entree van de woning diende voorheen als varkensstal.

Binnen
Via de binnenplaats loop je richting de achterste woning in het rijtje van drie, de Kowsjtal. Je komt binnen in de oude varkensstal die nu dienst doet als garderobe en toilet. Via deze hal kom je uit in de prachtige open keuken met kookeiland waar vroeger de runderen stonden. De eikenhouten keuken geeft meteen de sfeer weer welke je terugvindt in de rest van de woning. De keuken bestaat uit een vaatwasser, koelkast met vriesvak, 4-pits inductiefornuis, combi-oven, waterkoker en een Nespresso apparaat die je voorziet van een heerlijk kopje koffie. Als je de leefruimte verder inloopt kom je uit in de knusse zithoek die uitkijkt op de gezellige patio die bereikbaar is via de openslaande deuren.  
Via de trap in de keuken kom je op de eerste verdieping met twee 2-persoons slaapkamers, een badkamer en een toilet. Via de trap op de overloop kom je uit op de vliering waar zich nog een 2-persoons slaapkamer met eigen badkamer bevindt.

Buiten
De oude stal is nu ingericht als patiotuin welke je naar het privéterras leidt. Het terras grenst aan de fruitweide waar enkele weken per jaar de schapen van de dichtbijgelegen schaapskooi grazen.   
Je kunt je verblijf perfect combineren met een ontbijt, lunch, diner of volledige catering van Brasserie Nieuw Ehrenstein. Deze bevindt zich namelijk in de andere zijvleugel van de boerderij.

Stichting het Limburgs Landschap
Als je donateur bent van Stichting het Limburgs Landschap, vermeld dit dan tijdens het boeken. Je krijgt dan 5% korting op de kale huursom. Deze actie is niet geldig in combinatie met andere kortingen. Stichting het Limburgs Landschap kan dankzij haar huuropbrengsten monumentale vakantiehuizen onderhouden en de doelen van Limburgs Landschap steunen.

Lees verder

Deze woning wordt verhuurd via onze partner Beaujean Vacances!